Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je ČR připravena na olympiádu? Aneb v temném stínu MS Liberec 2009

Do titulku by se jistě ještě slušelo napsat a budou vůbec někdy Češi připraveni na Olympiádu? Proč jsem se vůbec rozhodl pustit se na toto možná ožehavé téma? Před více než dvěma týdny skončila akce SP Liberec 2008, jako generálka na Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách Liberec 2009 (dále jen MS 2009). Novinářská veřejnost až na některé výjimky je v celku objektivní a přespříliš kritická. Bohužel ještě více kritická je ta zahraniční, tedy právě to místo, které nám má dělat největší reklamu. Ovšem z čeho se má dělat pozitivní reklama, když těch pozitiv zde bylo velmi málo.

Atmosfera SP Liberec 2008Petr Cihak, 2008

Osobně jsem jako liberecký patriot všechny závody navštívil. Navíc i z toho důvodu abych na internetových stránkách, které provozuji v Liberci, informoval svými aktuálními články ze světa sportu. Navíc jsem čtenářům i slíbil, že budu informovat o tom, jaké mám postřehy z areálů na budoucí MS 2009. Když se sečtou dohromady pozitiva a negativa areálů, řekl bych že pozitiva jaksi porazilo mnoho negativ. Negativa byla v nedostatečné informovanosti návštěvníků, většinou přicházeli lidé na závod, který byl zrušen. To se však dříve dozvědět nemohli, protože ani média podobné informace neměla včas, protože jim to z řad organizátorů nikdo neoznámil.

Pozitiva, i když ta „pozitiva“ spíše v uvozovkách. Dobře, zkusme se tvářit pozitivně. Klobouk dolu před uspořádáním SP ve Vesci, za doslova jarních teplot. Bohužel zastíněno tím, jak byl sníh pro Liberec získán, ať je to OV jak chce být omlouváno. Všechna případná pochybení v těchto dnech prošetřují ochranáři. Pro spolupracující firmy na dovozu sněhu z chráněných pásem Jizerských hor, hrozí pokuty až ve výši dvou miliónů korun. To je však jen na okraj. Vidíte to a to jsem chtěl být pozitivní. Jde to však v případě těchto událostí být pozitivní? Pokusím se být alespoň optimistický pro únor 2009. 

Novináři a veřejnost jsou velmi tvrdí k prezidentce OV MS Liberec 2009, ke Kateřině Neumannové. Já svůj názor na Kateřinu nezměnil. Vážil jsem si jí jako sportovce, který skvěle reprezentoval České lyžování. Zkusme brát nový OV v Liberci trochu z jejich hlediska. Po odvolání původního prezidenta Romana Kumpošta, odešel celý tehdejší team a ve směs si vzal i veškeré podklady. Tím tak oni přímo a nepřímo ohrozili celý šampionát v Liberci a rozhodně se to nebojím tak říci. V této kauze však naprosto bez skrupulí zasáhla politika, ambiciózní a odhodlané Dany Kuchtové, zaplať bůh bývalé ministryně školství mládeže a tělovýchovy. Ať to myslela jakkoli, udělala zásadní chybu. Proč? Jednoduše bývalý OV MS Liberec 2009 prosadil areál ve Vesci, tak si měl všechna negativa tohoto areálu také vychutnat.

Když dnes čtu články o areálu ve Vesci a hnůj házený na hlavu Kateřiny Neumannové, že dělá akci bez sněhu apod. Je mi ji jako člověka líto, ale troufám si říci, že jako vrcholná manažerka v tomto smyslu zvládá svou funkci dobře. Alespoň nejen ona, ale celý současný OV neútočí stejnou měrou jako ostatní. Kateřina Neumannová je člověk, který bojoval nejen na trati, ale jeví se mi i v reálném životě jako člověk, který se nevzdává a se sportovním srdcem a pílí dosáhne úspěchu. Dejte ruku na srdce, vydrželi byste takový tlak médií a veřejnosti? Napadlo vás vůbec někdy, že právě team Romana Kumpošta a celá řada lidí kolem něj prosadili areál ve Vesci? Kateřina Neumannová a celý nynější OV se zřejmě nepustí do špíny, aby zveřejnili jména těch, kteří za areálem v místě Liberec – Vesec stojí. A věřte, že po takových mediálních válkách by si to setsakra zasloužili.

Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách v Liberci v roce 2009, bude největší sportovní akcí, která se bude v novodobé historii samostatné České republiky konat. Nepřítelem MS v Liberci, není zdaleka pouze jen teplé počasí, ale chladné vztahy Svazu lyžařů ČR (SLČR). Vzhledem k záležitostem, které se kolem této akce dějí a kolik nás už tato akce stála peněz z kapes bohužel nás všech. Stojí si položit otázku, jsme připraveni na mnohem větší a dražší akci jakou je Olympiáda? Jsme na ni připraveni? Když minimálně pomáhá stát a SLČR. Nechtělo by se to z těchto dvou stran nyní soustředit na 100% energie do hladkého uspořádání akce a utišení sporů? Na tom dost záleží jak se nyní prezentujeme v zahraničí. Sportovní svět nás sleduje, sleduje spory, sleduje organizaci. Sledují to i další státy, které půjdou do kandidatury o Olympijské hry právě v jejich zemi. Mohou pak tuto akci použít proti kandidátovi ČR. Díky tomuto tlaku, který se tolik plete do sportovní události, tak to přímo ovlivňuje špatnou atmosféru a možná i nízký zájem veřejnosti o tuto akci. SLČR a stát, by měl pomoci OV Liberec 2009, v utišení sporů a pomoci ve všem, co je třeba pro úspěšné uspořádání této události. Tak to i v nedávném rozhovoru řekl primátor Statutárního města Liberec, ing. Jiří Kittner. V rámci teamu Liberec 2009, se musí velmi špatně pracovat, když pracují pro akci, na kterou slyší jen samá negativa.

 

Co Letní olympijské hry?

Není lepší raději už přestat vkládat peníze daňových poplatníků do sportovních akcí, kde už narůstá v ČR jejich megalomance? Není čas už konečně soustředit peníze z daní na účelnější a pro obyvatele užitečnější záležitosti? Co vylepšit a stavět dálnice, železnice potřebuje finanční injekci také jako sůl, o zdravotnictví a školství ani nemluvě. Tvrdí se, že právě olympiáda nám bude přilévat peníze z různých fondů na vylepšení infrastruktury a nových sportovišť. Nenechme se mýlit. To se nám v Liberci a v Libereckém kraji také slibovalo a změny jsou tady minimální. Na konec se všechny peníze utopili ve sportovištích a možná kdo ví, kde ještě a nemluvím nyní zrovna o sportovištích, ale jednotlivcích.

Myslím, že jedna velká sportovní akce, která je sice závislá na zimních podmínkách stačí. Nedělejme dražší akci v podobě olympiády. MS v Liberci si asi budeme ještě hodně dlouho pamatovat. Držme palce, ať je zima 2008/2009 pěkně tuhá, jinak nás nejspíš čeká pořádná ostuda. Ovšem nenechte se mýlit nikoliv jen Liberce, ale České republiky jako celku! Otázka tedy zní, je Česká republika připravena na Letní olympijské hry? Když odsuneme peníze, ale soustředíme se zase jenom na politika a jiné funkcionáře, tvrdím, že v případě Liberce neselhalo pouze počasí, ale lidský faktor v podobě politika. Jak tedy může dopadnout olympiáda? Můj názor a odpověď zní: špatně! Nyní je prostor pro vaše názory a diskuze. 

Autor: Petr Čihák | pondělí 3.3.2008 10:00 | karma článku: 28,44 | přečteno: 3827x
  • Další články autora

Petr Čihák

Pohled do nedaleké minulosti dolního centra Liberce

Přesně za týden otevírá své brány druhá etapa obchodního a kulturního centra FÓRUM LIBEREC. Na jeho místě ještě v nedávné době stál obchodní dům Ještěd, architektů Masáka a Hubáčka. Tento obchodní dům musel nové výstavbě ustoupit. V té době i dnes to neustále vyvolává v Liberci poměrně divoké rozpory. Podívejte se jak šel čas na fotografiích ještě daleko před postupným demolováním obchodního domu.

16.9.2010 v 7:00 | Karma: 24,05 | Přečteno: 5706x | Diskuse| Liberec

Petr Čihák

Liberec bude patřit o víkendu dvěma oslavám

Město pod Ještědem bude o následujícím víkendu patřit oslavám. 50 let od svého vzniku slaví zdejší FC Slovan Liberec a své 35. výročí slaví výrazná dominanta nejen města Liberec, ale bezesporu celého kraje. Byť už jen jednou větou sem napověděl a snad každý uhodl, tak přesto představím. Ano, mluvím o horském hotelu a vysílači Ještěd. Při 30. výročí stavby byla tato dominanta nasvícena a začala se rodit skvělá tradice každoročních víkendových oslav. No a na co se můžete o následujícím víkendu v Liberci těšit?

11.7.2008 v 8:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Herec František Peterka, člověk s velkou úctou k životu

V pondělí 17. března oslavil František Peterka krásných 86 let. Díky své práci nezávislého novináře, měl jsem tu čest abych mu popřál a při té příležitosti, jsem si nechal vyprávět. Pana Peterku bych mohl poslouchat hodiny. Mluví o životě s obrovskou úctou a mnohokrát dokázal, že se umí s životem pořádně poprat. Slýcháme to stále, naděje a pozitivní myšlení dokáže zázraky. Herec František Peterka je obrovský důkaz těchto slov.

21.3.2008 v 9:00 | Karma: 36,16 | Přečteno: 13978x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Česká Sahara, co uvidí návštěvník města rok před MS Liberec 2009?

Drazí čtenáři, dovolte mi, abych vás ve svém článku pozval na nezapomenutelný výlet. Někdo již možná s titulku tuší, kam ho cesta dovede. Věřte však, že o zážitky nebudete mít nouzi, ba právě naopak. Toto místo už samo o sobě vyzývá k návštěvě a možná podobných míst, je po těch našich vlastech Českých, Moravských a Slezských daleko více. Najdeme podobné místo i ve vaší obci či vašem městě? Už vás nebudu dále napínat a posuneme se v tipu na výlet mnohem dále.

18.3.2008 v 9:00 | Karma: 21,13 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Politika

Petr Čihák

V Liberci zavírá největší obchodní centrum v regionu

Poslední týden máme možnost si nakoupit v obchodním centru Nisa. V neděli 23.března se totiž toto centrum uzavře a od 24. března začne vyklízení obchodních jednotek. Do května ještě zůstane otevřen hypermarket Hypernova. Do hypermarketu se bude vstupovat novou lávkou pro pěší z 1.podlaží parkovacího domu, novým koridorem uvnitř centra.

17.3.2008 v 9:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 5383x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3482x
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka.
2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje.
2008 - Na blogu idnes.
Má vášeň psaní, fotografování, příroda.
2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.