Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Liberec v popředí zájmu investorů, ale i "války" obchodních center

Je to už osm let, co se v Liberci začala stavět první průmyslová zóna nazvaná JIH. Asi před týdnem oznámila soukromá společnost Investorsko inženýrská a.s., že je celkově obsazena. Sluší se připomenout, že Liberec je průkopníkem budování soukromých průmyslových zón na území ČR. Stát se o tuto zónu patřičně zasadil. Převedl totiž 35,4 hektaru zemědělské půdy za symbolických 8 mil. Kč. Poté mohla teprve vznikat průmyslová zóna JIH. Možná jste slyšeli, že Liberec buduje i druhou zónu.

Vizualizace FORUM LiberecMulti Development

Tato druhá průmyslová zóna nese název podle své polohy SEVER. Rozdíl oproti té jižní zóně je ten, že je smíšená. Zóna totiž patří výrobě, vývoji, ale i obchodu. Už na podzim minulého roku tu otevřel GLOBUS svůj hypermarket a baumarket i s přilehlým obchodním centrem. Ovšem další obchodní centra tu vznikají. Na podzim tohoto roku zde otevře společnost TK Development tzv. nákupní park. V tomto nákupním parku bude ten rozdíl, že obchody nebudou umístěny v kryté pasáži jak je zvykem, ale vprostřed bude parking. Do jednotlivých obchodů se pak bude vstupovat z vnějších prostor.

Co ona zmíněná obchodní centra?

Liberec byl spoustu let mimo popředí zájmu investorů o budování obchodních řetězců. Mnoho měst obdobné velikosti v ČR, mělo zastoupení snad každého supermarketu a hypermarketu, které na našem území působí. Občanům tento trend chyběl, ale dnes jen všichni s klepáním na čelo sledujeme obrovskou výstavbu v centru i na okraji města. Navíc už nechápeme jak se tato centra ve městě uživí. Slyšet se už nechali dvě obchodní centra, která mezi sebou rozvášnili spor. O tom až později, nejdříve pár faktů o těchto centrech.  

Začněme centrem města. Zde nepochopitelně vznikají tři obchodní centra a to téměř v těsných sousedství.

Fórum Liberec

Tento multifunkční obchodní komplex je mezi místními znám jako nové TESCO. Výstavba je rozdělena do dvou etap. První etapa výstavby v sobě bude mít hypermarket zmíněného řetězce, ale i nákupní galerii s obchodními jednotkami, restauracemi a kavárnami. Druhá etapa počítá s demolicí stávajícího obchodního domu architekta Karla Hubáčka (autora stavby na vrcholu Ještěd). Zde pak vznikne poslední etapa výstavby Fóra Liberec s dalšími obchodními a gastronomickými jednotkami, nejspíš i s multikinem. Tento projekt buduje společnost Multi Development (dále jen M-Development). Počet obchodů po dokončení (zhruba 120 jednotek)

Galerie Liberec

Stavba vzniká asi 300 metrů od výše zmíněné stavby. Tento projekt je zabudován vně kopce ve čtvrti zvané Perštýn. I tento projekt počítá s marketem a nákupní galerií známých světových oděvních značek ve zhruba 110 jednotkách. Společnost ECE, která centrum buduje tvrdí, že má už uzavřena více jak 70% předběžných smluv na obsazení jednotek. Práce na výstavbě už začali, ale to jestli budou pokračovat dál je nyní velká otázka. O tom však bude řeč níže.

Liberec Plaza

Zde je výstavba nejdál od konkurenčních projektů, otevírat bude totiž už na podzim. Tato první nákupní galerie v Liberci, jímž se společnost PLAZA, ráda chlubí je umístěna také v centru města, ale s nespornou výhodou. Je totiž v horní části centra, sice také jen pár kroků od výše zmíněných center, ale otevírat bude už v listopadu tohoto roku. Navíc jedná se o místo, kde na obchod s potravinami příliš nenarazíte, navíc je u všech stanic autobusů a tramvaje, tedy podobně jako Terminál v dolním centru. Tudíž vysoká frekvence pěších. Faktem, ale je, že i této nákupní galerii přibude o pár měsíců později konkurence v podobě Fóra.

Co na to okraj města?

Ani ten se nenechá zahanbit. Nákupní centrum Nisa (známé jako Hypernova), zavírá 23.3.2008 nákupní pasáže a do května bude fungovat pouze hypermarket. Není to však krach tohoto chrámu konzumu, právě naopak. Jedná se o další fázi náročné přestavby tohoto prvního obchodního centra v Liberci, které zde vzniklo už před deseti lety. Stěží by asi se svými 60 obchodními jednotkami a zastaralým zařízením stačilo konkurovat novým trendům, v nově vznikajících centrech. Nisa Liberec se rozroste na 50.000 m2 celkové plochy, se 160 obchodními jednotkami a multikinem. Otevře ještě letos nejspíš v říjnu a otevření má být v Liberci velkolepé.

Nákupní zóna SEVER se rozroste o již zmíněný nákupní park, později o Hobbymarket a možná i o některý nábytkový řetězec, nejspíš KIKA, který v ČR zahájil expanzi do regionů, nedávno to byla po Praze, Brně i Plzeň.

Počítejte se mnou a ptejte se na otázku uživí Liberec taková centra?

Připočítejte nejdříve fakt, že jeden investor vycouval od výstavby po bývalé Textilaně, tedy projektu PROMENÁDA. Fórum Liberec cca 120 obchodů + Galerie Liberec 110 + Liberec Plaza 100 + Nisa Liberec 160 + GÉČKO 40 + Nákupní park 20 = což je kolem 550 nových obchodů. Každý z devoloperů tvrdí, že jejich obchodní centrum nabídne něco jiného. Těžko však mohou nabídnout něco jiného. Kolik světových oděvních, obuvnických značek tu je. Nebo také řetězců se spotřební elektronikou, nábytkem apod. jich v ČR obchoduje? Každé obchodní centrum bude mít logicky stejné složení nájemců. Otázkou je, kolik jich své obchody bude chtít mít ve všech střediscích. Podívejme se kupříkladu na Prahu mnohonásobně větší, ale přesto. Každé nákupní centrum má stejné značky jako ostatní.

Fakta se kterými investoři obchodních center operují

Počet obyvatel města: 97.950, oblast v okolí: 220.000 obyvatel do 30 minut jízdy autem, blízkost hranic Německo, Polsko (Polsko patří k velmi početné skupině nakupujících v Liberci, především, ale o víkendech). Všechna obchodní centra „snadno dostupná“ MHD a autem.

Řešení dopravy aneb začíná boj mezi investory?

U dopravní obslužnosti jsem dal spíše uvozovky, protože už nyní Liberec díky nákupním turistům kolabuje v dopravě, především pak u příjezdu do nákupní zóny SEVER. Bude hůř, díky nesmyslnému kroku našich zastupitelů, kteří svolili výstavbu 3 obchodních center ve středu města (nedávno 4, jeden odpadl). Tak se nedá očekávat nic jiného než totální kolaps dopravy.

Obchodní centrum Fórum má upravit příjezdové trasy a připravit vše k jednosměrnému provozu. Město Liberec nejdříve neschválilo projekt Perštýna, ale nakonec i tento projekt schválil za podmínky, že ECE, která buduje zmíněnou galerii Liberec vyřeší nevyhovující situaci na tř. M. Horákové. Zde má vzniknout místo kruhového objezdu, světelná křižovatka.

I když to mezi sebou investoři obou center neradi slyší, jedná se o konkurenci. Obě centra spolu těsně sousedí a problém je ještě v tom, že se společně musejí dohodnout o způsobu řešení dopravní situace. Město tak nastavilo oběma konkurentům dost krutá pravidla, které nyní musí řešit.

Kde je kámen úrazu obou center?

ECE (Galerie Liberec), přistoupila na podmínky města o úpravě infrastruktury a řešení dopravní situace, která by po dostavbě obou center byla neúnosná. M-Development (TESCO), však s navrhovanými úpravami infrastruktury nesouhlasí, protože narušuje jejich území. Odvolali se proto ke krajskému úřadu v Liberci. Krajský úřad se však vyjádřil tak, že M-Development nemá k pozemkům majetkové právo, protože má pozemky na výstavbu od města pouze pronajaté. Tudíž mají smlouvu o smlouvě budoucí s právem na jejich odkup od města po dokončení výstavby. Toto se pochopitelně nelíbilo M-Development a využilo práva na odvolání k Ministerstvu pro místní rozvoj (dále jen ministerstvo).

Co na to ministerstvo?

Tady nastal problém. Ministerstvo dalo za pravdu společnost M-Development a dalo se slyšet, že krajský úřad jednal nezákonně. Zde by pak logicky došlo k tomu, že firma ECE, bude muset zastavit práce na výstavbě Galerie Liberec a pozemek tak jak jej dnes vidíme opustí. Tady by pak došlo k nevídané situaci. Na kopci je ještě mnoho tun neodtěžené zeminy, kde navíc statika kopce byla narušena. Může potom dojít při vydatnějších deštích o které nemá Liberec nouzi, k odtékání zeminy. V místě s vysokou frekvencí chodců a vozidel to bude asi hodně zajímavé.

Nejspíš bude o Liberci v příštích dnech opět hodně slyšet a to nechvalně. O tomto tématu jsem se už zmiňoval ve svém původním článku „Dolní centrum Liberce, největší zmatek v dějinách města.“, který jsem publikoval na svém blogu a regionální příloze MF Dnes, už dne 25.2.2008. Tedy ještě před vynesením verdiktu ministerstva, které proběhlo 29.2.2008. Situace v Liberci začínají být v posledních týdnech velmi chaotické a Liberci příliš neprospívá podobná prestiž. Už jen díky pořádání MS Liberec 2009, do této doby by měli být nejen vyřešeny spory, ale také viditelná náprava situace. Doufejme, že nakonec zvítězí zdravý rozum, i když ten nejspíš ztratili už zastupitelé při schválení dalších projektů nákupních center ve středu města, navíc v těsném sousedství již jednoho schváleného projektu. Kocourkov byl ještě procházkou růžovým sadem.

 

Autor: Petr Čihák | úterý 11.3.2008 9:00 | karma článku: 18,16 | přečteno: 3278x
  • Další články autora

Petr Čihák

Pohled do nedaleké minulosti dolního centra Liberce

Přesně za týden otevírá své brány druhá etapa obchodního a kulturního centra FÓRUM LIBEREC. Na jeho místě ještě v nedávné době stál obchodní dům Ještěd, architektů Masáka a Hubáčka. Tento obchodní dům musel nové výstavbě ustoupit. V té době i dnes to neustále vyvolává v Liberci poměrně divoké rozpory. Podívejte se jak šel čas na fotografiích ještě daleko před postupným demolováním obchodního domu.

16.9.2010 v 7:00 | Karma: 24,05 | Přečteno: 5706x | Diskuse| Liberec

Petr Čihák

Liberec bude patřit o víkendu dvěma oslavám

Město pod Ještědem bude o následujícím víkendu patřit oslavám. 50 let od svého vzniku slaví zdejší FC Slovan Liberec a své 35. výročí slaví výrazná dominanta nejen města Liberec, ale bezesporu celého kraje. Byť už jen jednou větou sem napověděl a snad každý uhodl, tak přesto představím. Ano, mluvím o horském hotelu a vysílači Ještěd. Při 30. výročí stavby byla tato dominanta nasvícena a začala se rodit skvělá tradice každoročních víkendových oslav. No a na co se můžete o následujícím víkendu v Liberci těšit?

11.7.2008 v 8:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Herec František Peterka, člověk s velkou úctou k životu

V pondělí 17. března oslavil František Peterka krásných 86 let. Díky své práci nezávislého novináře, měl jsem tu čest abych mu popřál a při té příležitosti, jsem si nechal vyprávět. Pana Peterku bych mohl poslouchat hodiny. Mluví o životě s obrovskou úctou a mnohokrát dokázal, že se umí s životem pořádně poprat. Slýcháme to stále, naděje a pozitivní myšlení dokáže zázraky. Herec František Peterka je obrovský důkaz těchto slov.

21.3.2008 v 9:00 | Karma: 36,16 | Přečteno: 13978x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Česká Sahara, co uvidí návštěvník města rok před MS Liberec 2009?

Drazí čtenáři, dovolte mi, abych vás ve svém článku pozval na nezapomenutelný výlet. Někdo již možná s titulku tuší, kam ho cesta dovede. Věřte však, že o zážitky nebudete mít nouzi, ba právě naopak. Toto místo už samo o sobě vyzývá k návštěvě a možná podobných míst, je po těch našich vlastech Českých, Moravských a Slezských daleko více. Najdeme podobné místo i ve vaší obci či vašem městě? Už vás nebudu dále napínat a posuneme se v tipu na výlet mnohem dále.

18.3.2008 v 9:00 | Karma: 21,13 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Politika

Petr Čihák

V Liberci zavírá největší obchodní centrum v regionu

Poslední týden máme možnost si nakoupit v obchodním centru Nisa. V neděli 23.března se totiž toto centrum uzavře a od 24. března začne vyklízení obchodních jednotek. Do května ještě zůstane otevřen hypermarket Hypernova. Do hypermarketu se bude vstupovat novou lávkou pro pěší z 1.podlaží parkovacího domu, novým koridorem uvnitř centra.

17.3.2008 v 9:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 5383x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3482x
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka.
2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje.
2008 - Na blogu idnes.
Má vášeň psaní, fotografování, příroda.
2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.