10 důvodů proč pít čerstvé šťávy
- Čerstvá šťáva obsahuje vedle vitamínů především lehce stravitelné cukry, bílkoviny a tuky
- Obsahují minerální látky a vitamíny
- Mnohdy je vhodnější používat šťávu než celé ovoce a zeleninu, díky lehčí stravitelnosti, což nejčastěji ocení děti a starší lidé
- Urychlují metabolismus, jsou výborné při redukční dietě
- Nejsou chemicky konzervovány
- Neobsahují umělá barviva, sladidla
- Mají přirozenou chuť a barvu
- Dají se pít v průběhu celého dne
- Po celý rok jsou vhodné pro posílení imunitního systému
- V létě jsou vhodným nápojem, pokud jej ještě naředíte vodou.
Čím se řídit při výběru odšťavovače?
Cena? Dají se pořídit i poměrně levné odšťavovače, které pořídíte i za pětistovku možná i méně. Jenže ty mají většinou mnoho věcí, které vám rozhodně později znepříjemní příprava a následné čištění. Snad u ničeho není cena tak zásadní, jako právě v tomto případě. Počítejte s částkami v tisících. Ale i cena může být zavádějící a raději se neřiďte tím, čím dražší tím lepší. Čím se tedy při výběru řídit?
1) Je důležité nejdříve si uvědomit co budete zpracovávat? Na trhu se totiž nacházejí dvě skupiny odšťavovačů: lisovací a odstředivé. Lisovací zvládnou klasické ovoce a zeleninu, ale také měkké ovoce, listovou zeleninu, ale dokonce i bylinky. Odstředivé, ty už velmi měkké ovoce, listovou zeleninu ani bylinky nezvládnou. Tento druh odšťavovačů zvládne klasické ovoce a zeleninu, pochopitelně i citrusy. To už je otázkou vaší volby, zda-li využijete i bylinkové šťávy. Nejčastěji se však používají ty odstředivé.
2) Rychlost otáček u odstředivých typů. Tady je velmi výhodné čím vyšší tím praktičtější. Přístroje s vyššími otáčkami mohou pracovat i několik hodin v kuse. S nižšími otáčkami si přístroj musí po dvaceti až třiceti minutách odpočinout. Nižší otáčky však využijete v domácím použití a mají své výhody. Produkují totiž vysoce kvalitní šťávu, ale šťávy vyprodukuje méně než vyšší otáčky.
3) Poslední věcí je pochopitelně praktičnost přístroje. Díky blahodárným účinkům šťávy jistě připadá v úvahu, že s ním budete pracovat často. Doporučuji proto sledovat především, kolik je toho nutné po práci umýt. Některé přístroje totiž musíte rozebírat na co nejmenší součástky, které jsou velmi zanesené zpracovanými surovinami. To nás může na tolik odradit, že přístroj bude leda ležet někde v koutě bez používání. Velmi šikovné jsou odšťavovače s nádobkou na odpad, poté snadné odejmutí sítka a kotouče, nejlépe i s hubicí pro odtok šťávy. Většina odšťavovačů, má i samostatnou nádobu pro sběr šťávy i s oddělovačem pěny. Jednoduše, důležité je sledovat snadnost odejmutí součástek a snadnost zpětného sestavení.
Doporučuji:Na asi 750 ml šťávy
Mrkvová šťáva5-6 mrkví, 1 zelené jablko
Babiččin sad4 červená jablka, 4 zelená jablka, 2 hrušky
Kombinujte podle své chuti a fantazie. Přeji dobrou chuť a na zdraví! Hezký den.