Čerstvé šťávy a jarní únava nemá šanci

15. 03. 2008 9:00:00
Jaro už se nám blíží závratnou rychlostí a tělo žízní po vitamínech. „Fresh Juice“, je obecný název pro ovocné a zeleninové šťávy, připravené v odšťavovači. Častí čtenáři už si možná zvykají, na tradiční soboty na mém blogu věnované zdraví. Aktuálním tématem je fenomén zvaný jarní únava. Snad každému tyto šťávy chutnají, ale každý shodně tvrdí, že je nebaví příprava v odšťavovači. Respektive jeho následné čištění. To je velká pravda a vy to možná dle svých zkušeností znáte také. Je to právě ten proces, který nás po čase od přípravy šťáv odradí, na úkor našeho zdraví. V článku vám však pomůžu najít odšťavovače, které vám příliš práce a nepořádku neudělají. V žádném případě to nebude reklama přímo na typ přístroje, ale obecně na co se máte soustředit před nákupem. Šťávy mají blahodárné účinky na zdraví a budete-li je pít často, vaše tělo to ocení.

foto: Autor
Tyto přírodně připravené šťávy jsou skutečně 100% přírodní, což džusy v obchodě v žádném případě nesplňují, snad jen podle etikety. Jsou vhodné nejen pro redukční dietu, ale i pro osoby s chudokrevností, používají se i pro očištění organismu. Tyto šťávy pokryjí naší denní potřebu vitamínů a minerálů. Nikdy by jsme asi nesnědli 4-5 mrkví denně jak je doporučováno. S takovou šťávou jich zvládneme mnohem více. Využívají je nejen sportovci, ale i lidé s vysokým pracovním vytížením. Ovoce a zelenina je totiž přirozeným zásobovačem denní potřeby bílkovin a přírodních cukrů. Nenechte se mýlit svou postavou, jste-li trochu při těle. Mnohdy vaše tělo může trpět podvýživou. Tyto látky totiž tělu chybí a v podstatě hladoví. My tuto potřebu pak doháníme rychlejším způsobem, než je zdrávo. Sladkým a tučným. Než jsem začal vedle bylinných čajů používat čerstvé šťávy, nikdy jsem nesnědl tolik zeleniny a ovoce za jediný týden jako teď. Žalostně málo. Možná je to podobné i u vás.

10 důvodů proč pít čerstvé šťávy

- Čerstvá šťáva obsahuje vedle vitamínů především lehce stravitelné cukry, bílkoviny a tuky

- Obsahují minerální látky a vitamíny

- Mnohdy je vhodnější používat šťávu než celé ovoce a zeleninu, díky lehčí stravitelnosti, což nejčastěji ocení děti a starší lidé

- Urychlují metabolismus, jsou výborné při redukční dietě

- Nejsou chemicky konzervovány

- Neobsahují umělá barviva, sladidla

- Mají přirozenou chuť a barvu

- Dají se pít v průběhu celého dne

- Po celý rok jsou vhodné pro posílení imunitního systému

- V létě jsou vhodným nápojem, pokud jej ještě naředíte vodou.

Čím se řídit při výběru odšťavovače?

Cena? Dají se pořídit i poměrně levné odšťavovače, které pořídíte i za pětistovku možná i méně. Jenže ty mají většinou mnoho věcí, které vám rozhodně později znepříjemní příprava a následné čištění. Snad u ničeho není cena tak zásadní, jako právě v tomto případě. Počítejte s částkami v tisících. Ale i cena může být zavádějící a raději se neřiďte tím, čím dražší tím lepší. Čím se tedy při výběru řídit?

1) Je důležité nejdříve si uvědomit co budete zpracovávat? Na trhu se totiž nacházejí dvě skupiny odšťavovačů: lisovací a odstředivé. Lisovací zvládnou klasické ovoce a zeleninu, ale také měkké ovoce, listovou zeleninu, ale dokonce i bylinky. Odstředivé, ty už velmi měkké ovoce, listovou zeleninu ani bylinky nezvládnou. Tento druh odšťavovačů zvládne klasické ovoce a zeleninu, pochopitelně i citrusy. To už je otázkou vaší volby, zda-li využijete i bylinkové šťávy. Nejčastěji se však používají ty odstředivé.

2) Rychlost otáček u odstředivých typů. Tady je velmi výhodné čím vyšší tím praktičtější. Přístroje s vyššími otáčkami mohou pracovat i několik hodin v kuse. S nižšími otáčkami si přístroj musí po dvaceti až třiceti minutách odpočinout. Nižší otáčky však využijete v domácím použití a mají své výhody. Produkují totiž vysoce kvalitní šťávu, ale šťávy vyprodukuje méně než vyšší otáčky.

3) Poslední věcí je pochopitelně praktičnost přístroje. Díky blahodárným účinkům šťávy jistě připadá v úvahu, že s ním budete pracovat často. Doporučuji proto sledovat především, kolik je toho nutné po práci umýt. Některé přístroje totiž musíte rozebírat na co nejmenší součástky, které jsou velmi zanesené zpracovanými surovinami. To nás může na tolik odradit, že přístroj bude leda ležet někde v koutě bez používání. Velmi šikovné jsou odšťavovače s nádobkou na odpad, poté snadné odejmutí sítka a kotouče, nejlépe i s hubicí pro odtok šťávy. Většina odšťavovačů, má i samostatnou nádobu pro sběr šťávy i s oddělovačem pěny. Jednoduše, důležité je sledovat snadnost odejmutí součástek a snadnost zpětného sestavení.

Doporučuji:

Na asi 750 ml šťávy

Mrkvová šťáva

5-6 mrkví, 1 zelené jablko

Babiččin sad

4 červená jablka, 4 zelená jablka, 2 hrušky

Kombinujte podle své chuti a fantazie. Přeji dobrou chuť a na zdraví! Hezký den.

Autor: Petr Čihák | sobota 15.3.2008 9:00 | karma článku: 12.79 | přečteno: 1417x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 617 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3481
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka. 2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje. 2008 - Na blogu idnes. Má vášeň psaní, fotografování, příroda. 2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...