Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká Sahara, co uvidí návštěvník města rok před MS Liberec 2009?

Drazí čtenáři, dovolte mi, abych vás ve svém článku pozval na nezapomenutelný výlet. Někdo již možná s titulku tuší, kam ho cesta dovede. Věřte však, že o zážitky nebudete mít nouzi, ba právě naopak. Toto místo už samo o sobě vyzývá k návštěvě a možná podobných míst, je po těch našich vlastech Českých, Moravských a Slezských daleko více. Najdeme podobné místo i ve vaší obci či vašem městě? Už vás nebudu dále napínat a posuneme se v tipu na výlet mnohem dále.

www.nationalgeographic.com/travelerPhotograph by Thomas J. Abercrombie

Vydáte-li se z Prahy autem, musíte jet po silnici R10 směr Mladá Boleslav. Kdepak, to stále ještě není cílem vaší cesty, to máte za sebou pouhou polovinu, cílem je Liberec. Když už přejedeme města, která míjíte jako je Turnov, Hodkovice nad Mohelkou. Blížíte se ke katastrálnímu území města Liberec. Natěšený turista již obdivuje z dálky strážného děda Ještěda, jenž hledí přísným okem na metropoly severu Čech. Když míjíte Jeřmanice, sjíždíte z prudkého kopce dolu, kde se před vámi rozprostírá nádherná scenérie města. Romanticky vzhlížející pohoří Ještědu a pod ním se rozléhá jedna z nejkrásnějších čtvrtí města. Jaká? Jmenuje se průmyslová zóna Jih s dominantními průmyslovými halami.

Po pravé straně si však povšimněte: Ještě před velkoobchodem MAKRO, se rozkládá velkolepý, světově proslulý běžecký areál Vesec. Tento areál má neocenitelnou hodnotu. Vrcholní sportovci zde mohou otestovat kvalitu svých lyží na sněhu, jenž je pro Liberec speciálně dovážen z blízkých Jizerských hor. Všichni sportovci světa tento areál milují. Není divu však považte, běhá se v jarních podmínkách v krásné krajině mezi dálnicí, sídlištěm a obchodním centrem.

Vy se však nenechejte unést kouzlem tohoto místa, protože já vás vedu na úplně jiné místo. Pokračujte v jízdě autem směrem do centra města. Z dálnice sjeďte na centrum. Projedete kolem centra Babylon až dojedete na světelnou křižovatku. Na té se vydáte vlevo a jedete do centra města. Už po levé straně můžete vidět výstavbu první části vnitřního okruhu. Před vámi se však už rozkládá scenérie města s dominantami věží jako je radnice a kostel sv. Antonína. Momentálně zastíněné jinými dominantami, jimiž jsou obrovská ramena 7 jeřábů. Nyní se nacházíte v centru města. Přijíždíte ke kruhovému objezdu. Po levé straně se nachází výstavba obchodního centra, po pravé straně opět výstavba obchodního centra. Měl-li bych provázet turistu, připadal bych si jako v klasice českého filmu „Rozpuštěný a vypuštěný“. „Kachny, kachny, zase kachny“. Protože až se za rok projdete centrem Liberce, budeme provázet turistu slovy: „obchodní centrum, obchodní centrum naproti obchodní centrum“. Ano, až nějak takto jednotvárně dovolilo město svůj „rozmach“.

"Sahara v centru Liberce"

My však jedeme dále, na kruhovém objezdu se vydáte směr Jablonec nad Nisou, ulicí Na Bídě. Už zde můžete vidět první stopy blížící se pouště. Už jste na místě. Nacházíte se na světelné křižovatce na ulici Jablonecká. Pokuste se někde zaparkovat. Po vaší pravé ruce se nachází ona česká Sahara. Zažijete zde i písečnou bouři. Když je velmi sucho a do toho vane větřík od Sahary, mohou se vám jemné částečky prachu zachytit pod víčky očí. Jdete-li kolem pěšky, doporučujeme používat roušky chránící oči a dech. Nacházejí se tu i údolíčka, nebo vyšší kopečky, odkud je rozhled na celou libereckou Saharu.

Nyní se asi ptáte, kde se tu vzala tato nová atrakce města, která je nyní mnohem slavnější než Ještěd, ZOO či samotná Botanická? Provozovatelé těchto zařízení nechť mi odpustí toto přirovnání. Kde se vzal, tu se vzal bohatý investor až z dalekého Holandska. Nechal se slyšet, že nám srovná se zemí tu slavnou „Textilanu, která oblékala moderního člověka“. Textilanu nahradil slavnější slogan „Suší pane, suší“, ve spojení se slovy „já neumět šésky“. Investor s laskavým svolením města a následným prodejem, nechal srovnat se zemí tuto textilku. Primátor města Jiří Kittner, se nechával slyšet: „Jsem spokojen s tímto projektem, obyvatelé zde najdou skutečně důstojné místo pro své nákupy“. Nějak tak se tehdy vyskytovala vyjádření primátora.

Radnice totiž udělala naprosto stejnou chybu, jako tehdejší primátor města Jiří Drda se Šaldovým náměstím. Zde totiž město pozemek prodalo pro výstavbu "Galerie Gallas", tento projekt se začal budovat a vyhloubil obrovskou jámu v samotném srdci města vedle radnice. Jámu začala plnit spodní voda a vzniklo zde romantické místečko zvané „Drdovo jezero“. Kachničky zde vyvedly několik generací, až město pozemek složitě vykoupilo. Dnes na tomto místě roste Liberec Plaza, mimo jiné, opět obchodní centrum.

Liberec se hrdě zbavil „Drdova jezera“, jenž vystřídala hrdá „Kittnerova Sahara“. Zde je otázka, učí se skutečně člověk z chyb minulosti? Učí se primátoři měst z chyb svých předchůdců, které tolik kritizoval? Otázkou je, zda-li nám vedle Sahary, nepřibude ještě „Kittnerův lom“ v místě stavby obchodní galerie Liberec, Na Perštýně? Vše však zdaleka není činem jednoho muže, ale většiny zastupitelstva, která přehlasovala tu rozumnější část zastupitelů.

Odpusť mi drahý čtenáři, za svou ironii vyznání se hrdému zastupitelstvu Statutárního města Liberec, jenž v posledních letech vyráží občanům dech. Omlouvám se čtenáři, jenž očekával skutečný námět na svůj výlet. Tak co drahý čtenáři, má i vaše město podobná jezera, pouště? Dáte jim i vy  v diskuzi přízviska, dle jmen osob za těmito činy odpovědnými? Své rodné město mám rád a jsem na něj hrdý, ale za postupy zastupitelstva se často stydím. Otázkou je, jak budou vypadat města letní olympiádě v Česku zaslíbená? Neopakujme chybu města pod Ještědem, které nyní s hrůzou v očích hledí vstříc, blížícímu se datu MS v Liberci. Možná, že zdánlivě tato témata s MS nesouvisí, ale věříte, že by byl o Liberec tak velký zájem investorů bez této akce? Možná ano, ale budovat se spíše měla taková zařízení jako hotely s kvalitním zázemím. Jasné je dnes už jedno, ostudy vzející v centru města už se do MS nezbavíme.

Autor: Petr Čihák | úterý 18.3.2008 9:00 | karma článku: 21,13 | přečteno: 2343x
  • Další články autora

Petr Čihák

Pohled do nedaleké minulosti dolního centra Liberce

Přesně za týden otevírá své brány druhá etapa obchodního a kulturního centra FÓRUM LIBEREC. Na jeho místě ještě v nedávné době stál obchodní dům Ještěd, architektů Masáka a Hubáčka. Tento obchodní dům musel nové výstavbě ustoupit. V té době i dnes to neustále vyvolává v Liberci poměrně divoké rozpory. Podívejte se jak šel čas na fotografiích ještě daleko před postupným demolováním obchodního domu.

16.9.2010 v 7:00 | Karma: 24,05 | Přečteno: 5706x | Diskuse| Liberec

Petr Čihák

Liberec bude patřit o víkendu dvěma oslavám

Město pod Ještědem bude o následujícím víkendu patřit oslavám. 50 let od svého vzniku slaví zdejší FC Slovan Liberec a své 35. výročí slaví výrazná dominanta nejen města Liberec, ale bezesporu celého kraje. Byť už jen jednou větou sem napověděl a snad každý uhodl, tak přesto představím. Ano, mluvím o horském hotelu a vysílači Ještěd. Při 30. výročí stavby byla tato dominanta nasvícena a začala se rodit skvělá tradice každoročních víkendových oslav. No a na co se můžete o následujícím víkendu v Liberci těšit?

11.7.2008 v 8:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Herec František Peterka, člověk s velkou úctou k životu

V pondělí 17. března oslavil František Peterka krásných 86 let. Díky své práci nezávislého novináře, měl jsem tu čest abych mu popřál a při té příležitosti, jsem si nechal vyprávět. Pana Peterku bych mohl poslouchat hodiny. Mluví o životě s obrovskou úctou a mnohokrát dokázal, že se umí s životem pořádně poprat. Slýcháme to stále, naděje a pozitivní myšlení dokáže zázraky. Herec František Peterka je obrovský důkaz těchto slov.

21.3.2008 v 9:00 | Karma: 36,16 | Přečteno: 13978x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

V Liberci zavírá největší obchodní centrum v regionu

Poslední týden máme možnost si nakoupit v obchodním centru Nisa. V neděli 23.března se totiž toto centrum uzavře a od 24. března začne vyklízení obchodních jednotek. Do května ještě zůstane otevřen hypermarket Hypernova. Do hypermarketu se bude vstupovat novou lávkou pro pěší z 1.podlaží parkovacího domu, novým koridorem uvnitř centra.

17.3.2008 v 9:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 5383x | Diskuse| Ekonomika

Petr Čihák

Čerstvé šťávy a jarní únava nemá šanci

Jaro už se nám blíží závratnou rychlostí a tělo žízní po vitamínech. „Fresh Juice“, je obecný název pro ovocné a zeleninové šťávy, připravené v odšťavovači. Častí čtenáři už si možná zvykají, na tradiční soboty na mém blogu věnované zdraví. Aktuálním tématem je fenomén zvaný jarní únava. Snad každému tyto šťávy chutnají, ale každý shodně tvrdí, že je nebaví příprava v odšťavovači. Respektive jeho následné čištění. To je velká pravda a vy to možná dle svých zkušeností znáte také. Je to právě ten proces, který nás po čase od přípravy šťáv odradí, na úkor našeho zdraví. V článku vám však pomůžu najít odšťavovače, které vám příliš práce a nepořádku neudělají. V žádném případě to nebude reklama přímo na typ přístroje, ale obecně na co se máte soustředit před nákupem. Šťávy mají blahodárné účinky na zdraví a budete-li je pít často, vaše tělo to ocení.

15.3.2008 v 9:00 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3482x
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka.
2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje.
2008 - Na blogu idnes.
Má vášeň psaní, fotografování, příroda.
2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.