Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Herec František Peterka, člověk s velkou úctou k životu

V pondělí 17. března oslavil František Peterka krásných 86 let. Díky své práci nezávislého novináře, měl jsem tu čest abych mu popřál a při té příležitosti, jsem si nechal vyprávět. Pana Peterku bych mohl poslouchat hodiny. Mluví o životě s obrovskou úctou a mnohokrát dokázal, že se umí s životem pořádně poprat. Slýcháme to stále, naděje a pozitivní myšlení dokáže zázraky. Herec František Peterka je obrovský důkaz těchto slov.

Frantisek PeterkaPetr Cihak, 17.3.2008

V jeho 79 letech měl těžkou nehodu. Herec rád chodil denně na tradiční desetikilometrové procházky kolem liberecké přehrady. Tam ho srazilo auto a doslova mu zpřeráželo nohy. Na LDN liberecké nemocnice strávil tři roky a prodělal neuvěřitelných třicet čtyři operativních zákroků. To, že se herec opět vrátí do normálního života, málokdo věřil.

Na začátku tohoto těžkého úrazu, ale však herec na tom nebyl moc dobře, ani po duševní stránce. „Člověk, který každý den nachodil několik kilometrů a cvičil se náhle ocitne na lůžku, to není mladý pane velké terno“ řekl Peterka. „Vše se, ale zlomilo. Má vůle neopustit LDN v rakvi, ale po svých vlastních nohou a domu, se mi podařila“ dodal s úsměvem a jeho typickým černým humorem. Na hercově tváři, která prošla neuvěřitelnými zvraty osudu, se velmi často objevoval úsměv na tváři a viditelná radost ze života. Vypráví vtipy, občas prokládané hereckým talentem vypravěče. Mnohdy jsem se z jeho vyprávění zastyděl. Je mi dvacet šest let a zdaleka ve mně není tolik elánu a aktivity jako v tomto velkém herci.  

Pan Peterka vyprávěl i o tom, jak vlastně nikdy nechtěl být hercem. Vždy ho přitahoval pouze sport a chtěl se stát učitelem tělocviku. Jeho sestra ho však přihlásila na konzervatoř, obor herectví. Konzervatoř mu nešla a dokončil jí s odřenýma ušima, jak sám říká. Peterka se však svého snu nevzdával a stále vzpíral. Po konzervatoři začal pracovat v pojišťovně a nakonec ho stejně osud dostihl a začal se věnovat herectví. Divadlo v Uherském Hradišti potřebovalo hlavní mužskou posilu. Divadlo bral však tak, aby si vydělal  na svou činku. Což se mu i podařilo. Žádnou roli však nepodcenil a věnoval jí intenzivní přípravu a nasazení. Následoval prudký vzestup Peterkovo kariéry. Na činku si ušetřil a za dobu svého hraní si uvědomil, že mu hraní jde. To potvrdilo i herecké vyznamenání v celostátní soutěži Divadelní žatva. Dnes je rád, že se tak rozhodl. Herectví totiž mohl vykonávat až do svých 72 let. Se sportem by mohl takové povolaní vykonávat jen do nižšího věku. Díky své sportovní postavě získal i řadu filmových rolí. Sen o sportu se mu částečně splnil ve filmu „Jáchyme hoď ho do stroje“, kde hrál trenéra JUDO.

Krkonošské pohádky, v nich ztvárnil hlavní postavu spravedlivého pána hor, Krakonoše. Díky této roli, ho milují děti a on je. Po mé návštěvě očekával děti z místní školy. Děti k němu chodí velmi často. Co my dospělí? Však se podívejte na fotografii mě a mého kolegy z jednoho nejmenovaného regionálního deníku. Vzhlížíme k němu jako k bohu a necháme si vyprávět jeho příběh, zvaný život. Přitom herec na postavu Krakonoše nerad vzpomíná. Točilo se v ateliérech v Praze a většinou v noci. Končilo se tak ve tři až čtyři hodiny ráno a on se dostal do Liberce až kolem šesté hodiny ranní. V devět hodin už se většinou zkoušelo v divadle F.X. Šaldy. Navíc Krakonoš kouřil onu pověstnou dýmku a Peterka je nekuřák, což mu pochopitelně také nedělalo dobře.

V Liberci, kde působil největší část své kariéry a kde také žije, je velmi známou postavou. Nebyl den, kdy bych Peterku nepotkal na jeho pravidelných vycházkách. Každý ho pozdravil a on vždy slušně odpověděl. Nikdy se nezdráhal ani tomu, aby se pozastavil a mluvil s lidmi. Peterka má velmi rád lidi a vlastně na konec i herectví dělal pro radost lidem. Přejme všichni společně panu Peterkovi, ještě mnoho šťastných let a pevné zdraví.

 Životopis

Narozen: 17.3.1922 v Praze, vystudoval konzervatoř obor herectví.

Působil v divadlech: Uherské Hradiště, Olomouc a Liberec.

Hrál v řadě filmových rolích a to především ve filmech Petra Schulhoffa, které jsou komediálně laděné. Vzpomínáte na role nezapomenutelného souseda pana Bartáčka? Tato role se objevila v komediích „Zítra to roztočíme, drahoušku“ a „Co je doma to se počítá, pánové“. Zde hrál po boku Ivy Janžurové.

Autor: Petr Čihák | pátek 21.3.2008 9:00 | karma článku: 36,16 | přečteno: 13978x
  • Další články autora

Petr Čihák

Pohled do nedaleké minulosti dolního centra Liberce

Přesně za týden otevírá své brány druhá etapa obchodního a kulturního centra FÓRUM LIBEREC. Na jeho místě ještě v nedávné době stál obchodní dům Ještěd, architektů Masáka a Hubáčka. Tento obchodní dům musel nové výstavbě ustoupit. V té době i dnes to neustále vyvolává v Liberci poměrně divoké rozpory. Podívejte se jak šel čas na fotografiích ještě daleko před postupným demolováním obchodního domu.

16.9.2010 v 7:00 | Karma: 24,05 | Přečteno: 5706x | Diskuse| Liberec

Petr Čihák

Liberec bude patřit o víkendu dvěma oslavám

Město pod Ještědem bude o následujícím víkendu patřit oslavám. 50 let od svého vzniku slaví zdejší FC Slovan Liberec a své 35. výročí slaví výrazná dominanta nejen města Liberec, ale bezesporu celého kraje. Byť už jen jednou větou sem napověděl a snad každý uhodl, tak přesto představím. Ano, mluvím o horském hotelu a vysílači Ještěd. Při 30. výročí stavby byla tato dominanta nasvícena a začala se rodit skvělá tradice každoročních víkendových oslav. No a na co se můžete o následujícím víkendu v Liberci těšit?

11.7.2008 v 8:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Kultura

Petr Čihák

Česká Sahara, co uvidí návštěvník města rok před MS Liberec 2009?

Drazí čtenáři, dovolte mi, abych vás ve svém článku pozval na nezapomenutelný výlet. Někdo již možná s titulku tuší, kam ho cesta dovede. Věřte však, že o zážitky nebudete mít nouzi, ba právě naopak. Toto místo už samo o sobě vyzývá k návštěvě a možná podobných míst, je po těch našich vlastech Českých, Moravských a Slezských daleko více. Najdeme podobné místo i ve vaší obci či vašem městě? Už vás nebudu dále napínat a posuneme se v tipu na výlet mnohem dále.

18.3.2008 v 9:00 | Karma: 21,13 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Politika

Petr Čihák

V Liberci zavírá největší obchodní centrum v regionu

Poslední týden máme možnost si nakoupit v obchodním centru Nisa. V neděli 23.března se totiž toto centrum uzavře a od 24. března začne vyklízení obchodních jednotek. Do května ještě zůstane otevřen hypermarket Hypernova. Do hypermarketu se bude vstupovat novou lávkou pro pěší z 1.podlaží parkovacího domu, novým koridorem uvnitř centra.

17.3.2008 v 9:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 5381x | Diskuse| Ekonomika

Petr Čihák

Čerstvé šťávy a jarní únava nemá šanci

Jaro už se nám blíží závratnou rychlostí a tělo žízní po vitamínech. „Fresh Juice“, je obecný název pro ovocné a zeleninové šťávy, připravené v odšťavovači. Častí čtenáři už si možná zvykají, na tradiční soboty na mém blogu věnované zdraví. Aktuálním tématem je fenomén zvaný jarní únava. Snad každému tyto šťávy chutnají, ale každý shodně tvrdí, že je nebaví příprava v odšťavovači. Respektive jeho následné čištění. To je velká pravda a vy to možná dle svých zkušeností znáte také. Je to právě ten proces, který nás po čase od přípravy šťáv odradí, na úkor našeho zdraví. V článku vám však pomůžu najít odšťavovače, které vám příliš práce a nepořádku neudělají. V žádném případě to nebude reklama přímo na typ přístroje, ale obecně na co se máte soustředit před nákupem. Šťávy mají blahodárné účinky na zdraví a budete-li je pít často, vaše tělo to ocení.

15.3.2008 v 9:00 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Ostatní

Petr Čihák

Malé srdce, velké množství lásky

Svým článkem nejspíš oslovím pouze čtenáře, který vlastnil nebo vlastní nějakého domácího zvířecího mazlíčka. Proto, mi odpusťte určitý sentiment a vyznání se němé tváři. Však to znáte sami, vrátíte se po těžkém dnu v zaměstnání, nebo odkudkoliv a bezostyšně s velkou láskou a úctou vás pes, či kočka vítá. Někdo namítne, že zvíře nemá rozum, tudíž se s neochvějnou ochotou tulí ke každému. Tak něco podobného, jsem před časem vyslechl od svého kolegy, kde jsme se na podobné téma bavili. Tak o této odpovědi by se dalo chvíli parafrázovat. Já si totiž v žádném případě nemyslím, že by se jednalo o hloupost, ale prostý cit. Je to krásné a někdy si říkám, kéž by se lidi někdy takto chovali. Někdy je to prostě balzám na duši.

14.3.2008 v 9:00 | Karma: 16,59 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Osobní

Petr Čihák

Vstup do NATO a příští dny útok na Jugoslávii

Vzpomínáte také na dobu kdy jsme byly přijaty společně s Polskem a Maďarskem do NATO? Dnes je to totiž přesně na den devět let. Tehdy to bylo nečekané a rychlé přijetí, všem nám potom došlo proč, tak rychle. Ovšem ať nepředbíhám událostem. Hlavní oslavy vstupu ČR do aliance se odehrávaly v Liberci. Proč právě zde? Velké díky tehdy i dnes patřilo skvělým výsledkům protichemické jednotky se sídlem právě zde. Úspěchy tato jednotka slavila především v zahraničí. Proto, oslavy právě v tomto městě. Mám je asi jako každý Liberečák v živé paměti. Uzavírky kolem radnice, příjezd významných politiků české vlády, velký zájem novinářů z celé Evropy a nakonec velkolepý ohňostroj. Proč, ale ten rychlý vstup?

12.3.2008 v 9:00 | Karma: 13,22 | Přečteno: 2461x | Společnost

Petr Čihák

Brutalita dětí, proč jsou nebezpeční svému okolí?

Není dne, kdybychom neslyšeli o tom, jak se brutálně děti chovají. Někdy vědomě působí veřejné ohrožení, okrádají, kopají do bezdomovců, krutě zacházejí se zvířaty. Někdo tvrdí, že se jim rodiče nedostatečně věnují. Skutečně to tak je? Většina svědků v okolí podobných událostí shodně tvrdí, že se jedná o klidné bezproblémové rodiny a děti i dobře ve škole prospívají. Nikoliv však všichni, jsou věci které přehlédne i sebe zkušenější psycholog. Kde je tedy ten problém?

11.3.2008 v 19:00 | Karma: 15,64 | Přečteno: 1740x | Společnost

Petr Čihák

Liberec v popředí zájmu investorů, ale i "války" obchodních center

Je to už osm let, co se v Liberci začala stavět první průmyslová zóna nazvaná JIH. Asi před týdnem oznámila soukromá společnost Investorsko inženýrská a.s., že je celkově obsazena. Sluší se připomenout, že Liberec je průkopníkem budování soukromých průmyslových zón na území ČR. Stát se o tuto zónu patřičně zasadil. Převedl totiž 35,4 hektaru zemědělské půdy za symbolických 8 mil. Kč. Poté mohla teprve vznikat průmyslová zóna JIH. Možná jste slyšeli, že Liberec buduje i druhou zónu.

11.3.2008 v 9:00 | Karma: 18,16 | Přečteno: 3278x | Diskuse| Ekonomika

Petr Čihák

Jaro, jdeme uklízet, ale naše tělo 2. díl - „Zelený čaj“

Minulý týden jsem vám představil kopřivový čaj a jednoduchou jarní směs na pročištění organizmu. Kopřivový čaj, je takovým zeleným čajem středoevropana. Nyní už asi nakusuji nové téma a tím je čaj z daleké Asie. Představíme si dnes všeobecnou charakteristiku zeleného čaje. Věřte, že zelený čaj má skutečně řadu účinných látek, které příznivě prospívají lidskému tělu, jeho vitalitě a dobrému duševnímu zdraví.

8.3.2008 v 14:00 | Karma: 14,05 | Přečteno: 2016x | Diskuse| Společnost

Petr Čihák

Akustická zkouška sirén: poznáme skutečný poplach?

Včera proběhla na celém území České republiky zkouška sirén. Probíhá tak na celém území ČR, podle vyhlášky ministerstva vnitra už od roku 2002. Každou první středu v měsíci, musí proběhnout akustická zkouška sirén. Mnohým lidem tato pravidelná zkouška vadí, ale hasiči se všemi osobami zabývajícími se civilní ochranou je vychvalován. Je to jediná možnost, jak pravidelně kontrolovat jejich technický stav. V případě ohrožení by bylo pochopitelně pozdě. Varovných signálů sirén je však více a díky zkouškám se zdá, že jsou vůči nim lidem odolní a příliš je nevzrušují. Poznáme však v onu chvíli skutečný poplach, abychom se stačili včas ukrýt? Přiznám se bez mučení, že já je neznám a tak jsem si je vyhledal a pokouším se tak dohnat tuto mizernou mezeru ve vzdělání, která může zachránit život. Pojďte do toho se mnou. I když chápu, že to pro mnohé bude nudné téma, ale věřte, že je nutné. Co takové povodně, vichřice? I zde se sirény používají.

6.3.2008 v 10:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 11424x | Diskuse| Společnost

Petr Čihák

Magistrát města Liberec si připsal svůj triumf

Jestli se něčím Liberec skutečně zapsal do průkopnických dějin mezi magistráty v ČR, je to právě úřední den v sobotu. Spatřuji to osobně jako krok správným směrem. Však považte, kolik času máme všichni v týdnu při zaměstnání. Mnozí z nás vynechávají oběd a jdou oběhat úřady v době polední pauzy. Co to pak každého stojí stresu a mnohdy frontu na úřadu vzdáte, protože jednoduše nestíháte.

4.3.2008 v 10:00 | Karma: 15,16 | Přečteno: 2151x | Diskuse| Společnost

Petr Čihák

Je ČR připravena na olympiádu? Aneb v temném stínu MS Liberec 2009

Do titulku by se jistě ještě slušelo napsat a budou vůbec někdy Češi připraveni na Olympiádu? Proč jsem se vůbec rozhodl pustit se na toto možná ožehavé téma? Před více než dvěma týdny skončila akce SP Liberec 2008, jako generálka na Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách Liberec 2009 (dále jen MS 2009). Novinářská veřejnost až na některé výjimky je v celku objektivní a přespříliš kritická. Bohužel ještě více kritická je ta zahraniční, tedy právě to místo, které nám má dělat největší reklamu. Ovšem z čeho se má dělat pozitivní reklama, když těch pozitiv zde bylo velmi málo.

3.3.2008 v 10:00 | Karma: 28,44 | Přečteno: 3827x | Diskuse| Sport

Petr Čihák

Jaro, jdeme uklízet, ale naše tělo 1.díl

Kdepak, nebojte se, tentokrát nepůjde o úklid domácnosti. Jdeme čistit náš organizmus. Po zimním období je to obzvláště nutné, tak pokud máte zájem, uděláme si dobrý čaj. Možná vás nejdříve titulek k článku vyděsil, ale nebojte, mám pro vás snad příjemnější variantu. Česká republika sice nepatří mezi tradiční čajové kultury, ale v posledních letech si troufám tvrdit, že stoupá obliba jak tzv. pravých, bylinných tak i ovocných čajů. Orientujeme se však všichni ve stále více se rozšiřujícím sortimentu čajů? Nejlepší prodejny jsou ve spojení s čajovnou, kde nám výběr usnadní samotné ochutnání. Někdo dává přednost aroma, nebo tradici. V tomto seriálu si popíšeme pár čajů, které nám očistí tělo od nežádoucích vlivů, které jsme přes zimní období přijímali.

1.3.2008 v 13:00 | Karma: 12,56 | Přečteno: 1923x | Diskuse| Osobní

Petr Čihák

Nedivme se Čechům, že nechtějí radar z USA

Ono sice chtějí, nechtějí nám nejspíš nepomůže, protože politici si vždy udělají podle svého. Ovšem naštěstí si dnes hrajeme na demokratickou společnost a tak se k tomu vyjádříme podle svého. Bohužel, se nás „obyčejných“ lidí nejspíš nikdo nezeptá v referendu a pokud ano, nejspíš naše „NE“, taky nebude mít váhu.

29.2.2008 v 10:42 | Karma: 9,87 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Osobní

Petr Čihák

Obdiv architektu Janu Kaplickému nejen za projekt národní knihovny

Včera, tedy 27.2.2008 se v Praze sešli architekt Jan Kaplický, tým z národní knihovny se specialisty z řad architektů, právníků, památkářů a dalších osob s touto problematikou související. Nejednalo se o nic jiného, než o snahu o řešení celé této situace kolem stavby nové národní knihovny na Letné. Architekt Kaplický představil svůj vylepšený model knihovny o zvýraznění zlatavé barvy fasády a obhajoval svůj projekt. To jak celá tato schůzka dopadla, dnes již víme z dostupných médií. Jen pro připomenutí vše po včerejším jednání dopadlo tak, že členové týmu národní knihovny se rozhodli vyčkat na rozhodnutí Antimonopolního úřadu. Architekt Jan Kaplický se zase na oplátku nechal slyšet, že nedojde-li k významné dohodě, zváží žalobu u Mezinárodního soudu. V článku nechci jen probírat tuto kauzu, ale především si zde představíme architekta Jana Kaplického, známe ho opravdu? Známe jeho realizované stavby, které až předběhly dobu a proto jsou pro nás tak těžko přístupné?

28.2.2008 v 18:55 | Karma: 12,48 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Společnost

Petr Čihák

Protikuřácký zákon, pro koho a proč?

Už dlouho jsem o tomto zákonu nic neslyšel, ale přesto mě každodenní cesta do zaměstnání nutí napsat tento článek. Od zavedení zákazu kouření na zastávkách uplynul nějaký ten čas. Vzpomínám si, na první týdny od zavedení zákazu, kdy hlídky policie zaměstnával jeden kuřák vedle druhého. Dnes, tyto hlídky potkáte jen výjimečně a možná je to dobře. Na úvod se zde sluší uvést, že jsem nekuřák. Pokud však čekáte, že zde budu kuřáky nějak kritizovat, tak jste až na jednu výjimku na omylu. Já mám s kuřáky ve svém okolí ve většině případech dobré zkušenosti a to i s těmi, které osobně neznám. Těmi jsou ti, které potkáváte denně při cestách za denními povinnostmi.

27.2.2008 v 12:00 | Karma: 21,64 | Přečteno: 2048x | Diskuse| Společnost

Petr Čihák

Ať žije svoboda a demokracie, chraňme ji stůj co stůj

Po včerejším připomenutí 60. výročí po komunistickém převratu, si začínám snad ještě více uvědomovat vážnost, ale možná i vrtkavost současného režimu. Přečetl a shlédl jsem během včerejšího dne dostatek lidských příběhů, kdy komunistický režim, nelidsky zasáhl do svobody člověka. Zasáhl na tu nejdůležitější slabinu osobnosti a tím je lidská důstojnost a ponížení.

26.2.2008 v 8:00 | Karma: 15,59 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Společnost

Petr Čihák

Dolní centrum Liberce, největší zmatek v dějinách města

Liberec se v posledních měsících dostává na popředí zájmu médií díky pořádání MS Liberec 2009. Bohužel nechvalně a bude v tom nejspíš pokračovat i v dalších měsících. Čím?

25.2.2008 v 19:36 | Karma: 15,65 | Přečteno: 1839x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3482x
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka.
2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje.
2008 - Na blogu idnes.
Má vášeň psaní, fotografování, příroda.
2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.