Akustická zkouška sirén: poznáme skutečný poplach?

6. 03. 2008 10:00:00
Včera proběhla na celém území České republiky zkouška sirén. Probíhá tak na celém území ČR, podle vyhlášky ministerstva vnitra už od roku 2002. Každou první středu v měsíci, musí proběhnout akustická zkouška sirén. Mnohým lidem tato pravidelná zkouška vadí, ale hasiči se všemi osobami zabývajícími se civilní ochranou je vychvalován. Je to jediná možnost, jak pravidelně kontrolovat jejich technický stav. V případě ohrožení by bylo pochopitelně pozdě. Varovných signálů sirén je však více a díky zkouškám se zdá, že jsou vůči nim lidem odolní a příliš je nevzrušují. Poznáme však v onu chvíli skutečný poplach, abychom se stačili včas ukrýt? Přiznám se bez mučení, že já je neznám a tak jsem si je vyhledal a pokouším se tak dohnat tuto mizernou mezeru ve vzdělání, která může zachránit život. Pojďte do toho se mnou. I když chápu, že to pro mnohé bude nudné téma, ale věřte, že je nutné. Co takové povodně, vichřice? I zde se sirény používají.
Elektrická siréna
Elektrická sirénaZDROJ: www.hasici-zbysov.cz

Všeobecná výstraha

Od 1. listopadu 2001 byl na území České republiky zaveden jediný varovný signál, a to signál „Všeobecná výstraha“ pro varování obyvatelstva při hrozbě nebo vzniku mimořádné události.

Signál má podobu kolísavého tónu sirény po dobu 140 vteřin a může být vysílán 3x po sobě v přibližně tříminutových intervalech . Po tomto signálu bezprostředně následuje mluvená tísňová informace, kterou se sdělují obyvatelstvu údaje o bezprostředním nebezpečí vzniku nebo již nastalé mimořádné události a opatření k ochraně obyvatelstva. K poskytování této tísňové informace se využívá i koncových prvků varování, které jsou vybaveny modulem pro vysílání hlasové informace, a všech hromadných sdělovacích prostředků Českého rozhlasu – Radiožurnál, místní rozhlas a v TV –ČT 1.

Požární poplach

Dalším signálem (nikoliv varovným), který sirény mohou vysílat je „ Požární poplach “, který slouží ke svolání jednotek požární ochrany. Tento signál je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu 1 minuty ( z toho 25 sec. houkání 10 sec. vypnuto a znovu 25 sec houkání)

Akustická zkouška sirén

Kontrola funkčnosti JSVV – včetně koncových prvků varování (jak stanovuje vyhláška MV č.380/2002 Sb.), se provádí každou první středu v měsíci ve 12.00 hodin ( je stanoven čas 12,00 – 12,15 hod). Jedná se o tzv. akustickou zkoušku sirén - je vysílán signál ve tvaru nepřetržitého tónu sirény po dobu 140 sekund. Vzhledem k tomu, že dosud není tento systém vybaven zpětnou diagnostikou, dozví se vyrozumívací centrum o tom, že některá siréna není funkční pouze na základě hlášení starosty obce. Proto je v tomto směru důležitá spolupráce HZS kraje a starostů obcí, kteří mají ze zákona povinnost zabezpečit varování obyvatel obce. O konání zkoušky sirén je obyvatelstvo, nejčastěji v předstihu jednoho dne, informováno v hromadných sdělovacích prostředcích.

Na území ČR, se můžete také někdy setkat s tzv. sirénami s hlášením, které vám usnadní orientaci při případném poplachu. Rozhodně také doporučuji jejich přečtení a nastudování.

Obsah verbálních informací vysílaných v el. a bezdrátových rozhlasových sirén:

verbální informace č. 1

„Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén.“

verbální informace č. 2

„Všeobecná výstraha, všeobecná výstraha, všeobecná výstraha. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Všeobecná výstraha, všeobecná výstraha, všeobecná výstraha.“

verbální informace č. 3

„Nebezpečí zátopové vlny, nebezpečí zátopové vlny. Ohrožení zátopovou vlnou. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Nebezpečí zátopové vlny, nebezpečí zátopové vlny.“

verbální informace č. 4

„Chemická havárie, chemická havárie, chemická havárie. Ohrožení únikem škodlivin. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Chemická havárie, chemická havárie, chemická havárie.“

verbální informace č. 5

„Radiační havárie, radiační havárie, radiační havárie. Ohrožení únikem radioaktivních látek. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Radiační havárie, radiační havárie, radiační havárie.“

verbální informace č. 6

„Konec poplachu, konec poplachu, konec poplachu. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Konec poplachu, konec poplachu, konec poplachu.“

verbální informace č. 7

„Požární poplach, požární poplach, požární poplach. Svolání hasičů, svolání hasičů. Byl vyhlášen požární poplach, požární poplach..“

Tak, pojďme si ještě jednou a už stručně zopakovat to co bychom si měli pamatovat. Následující řádky už budou snad pro orientaci v signálech lehko zapamatovatelná.

Výstraha: Celkově trvá 140 vteřin ale častěji kolísá v následujících intervalech (4 sec – 3 – 4 – 3 – 4 – 3 sec ......) až na celkových 140 sekund. POZOR!!! Nenechejte se zmást stejnou délkou u zkoušky sirén ta je nepřerušovaná!!! Viz. níže. Požární poplach: trvá celkově 60 vteřin a kolísá následovně (25 – 10 -25)

Zkouška sirén: 140 vteřin – nepřerušovaně

Přejme si jen, abychom výše uvedené zvuky sirén nikdy nemuseli slyšet. A nechť raději zůstaneme u pouhé zkoušky sirén. Už jen při samotném zvuku akustické zkoušky běhá mráz po zádech. K tématu civilní ochrany obyvatelstva se jistě zase brzy na svém blogu vrátím. Aby tyto informace byli snáze k nalezení, najdete je v samostatné rubrice „civilní ochrana“, tak abyste je mohli kdykoliv použít. I když, raději ne!

Doporučuji: Objevil jsem stránky Hasičského záchranného sboru ve Zbýšově, odkud jsem také výše uvedené informace čerpal. Tam naleznete i obrázky k akustickým zkouškám, ale hlavně zde naleznete zvukové soubory samotného poplachu. Rozhodně je navštivte. Internetová stránka www.hasici-zbysov.cz

Autor: Petr Čihák | čtvrtek 6.3.2008 10:00 | karma článku: 24.53 | přečteno: 11424x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.81 | Přečteno: 261 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 151 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3481
2004 - externí spolupráce s vydavatelstvím Kalendář Liberecka. 2007 - 2008: založeny internetové stránky s libereckými událostmi, kde tyto události mě zaměstnávají na maximum. Díky nim se setkávám i se zajímavými osobnostmi tohoto kraje. 2008 - Na blogu idnes. Má vášeň psaní, fotografování, příroda. 2009-2010 - Fotograf na volné noze, fotografování nejen portrétů, ale i reportáže typu svatební fotografie a nejčastějším tématem je pro mě město Liberec. V roce 2010, jsem v Liberci otevřel i vlastní fotoateliér.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...